60086

بازار فلزات پایه در حوالی هیجان

بورس کالا مکانی برای تعادل قیمت‌ها

دنیای معدن -سحر نمایشی: برهم‌خوردن تعادل عرضه و تقاضا طی چند روز اخیر در بازار فلزات‌پایه باعث بالا رفتن قیمت این محصولات و در نتیجه هجوم معامله‌گران برای خرید شده است. درست است که هیجانات به وجود آمده موقتی بوده، اما موجب تغییر در سیستم معاملاتی و برهم خوردن نظم بازار شده است.

تحلیلگران معتقدند یکی از مهم‌ترین فاکتورهای موفقیت به ویژه در بازار فلزات پایه، تسلط بر هیجانات بازار است، چرا که در این روز‌ها به دلیل کشش بالای تقاضا هر واکنشی به شدت بر روند بازار تاثیر می‌گذارد.


به گفته یکی از کارشناسان حوزه فلزات پایه زمانی که نرخ ارز، هر چقدر هم اندک، افزایش می‌یابد قیمت‌ها نیز به تبع آن به سرعت بالا می‌رود، به همین دلیل انتظار نمی‌رود به این زودی بازار بتواند آن هم در این شرایط نوسانی وارد فاز اصلاح شود. نتیجه این هیجانات و معاملات غیرمنطقی چیزی جز ضرر و پرداخت هزینه سنگین نیست. در بسیاری از موارد افراد پس از یک معامله موفق و با انگیزه تکرار موفقیت، اقدام به معاملات بعدی، بیشتر و حتی بزرگ‌تر می‌کنند بدون اینکه به آینده بازار و نشانه‌های آن توجه کافی کنند.


این فعال بازار در ادامه افزود: درست است که اکنون بازار تحت تاثیر هیجانات ناشی از اخبار مربوط به مذاکرات بین ایران و گروه 1+5 قرار گرفته است، اما ضعف بازار به‌طور کلی ریشه در گذشته دارد. کنترل نکردن نوسان‌ها در زمان‌های مختلف آثارش را مدت‌ها بعد بر روند بازار نشان می‌دهد. همچنین در حال حاضر وقایع اقتصادی کشور سبب ضعف بیشتر بازار می‌شوند در نتیجه تداخل این موضوعات با واقعیت‌های موجود نیز تاثیر بیشتری بر روند معاملات می‌گذارد.
این فعال بازار معتقد است روند مثبت قیمت‌ها چند روزی بیشتر دوام نخواهد داشت، اما رکود در معاملات تا زمان تعیین شده برای مذاکره مجدد ادامه پیدا می‌کند. البته در مورد فلزی مانند مس که در این مدت شاهد نوسانات زیادی بوده است علاوه بر التهاب بازار، بی‌اعتمادی تجار نیز تاثیر زیادی بر روند معاملات آن به خصوص در بورس کالا گذاشته است، به همین دلیل انتظار می‌رود با ادامه افزایش نرخ جهانی این فلز در بورس لندن، شاهد رشد قیمت آن در بازار داخلی باشیم.


همچنین این کارشناس در ادامه از تاثیر بورس‌های کالایی در حفظ تعادل بازار سخن گفت و افزود: بورس‌های کالایی در همه جای دنیا ابزاری بسیار پر قدرت برای تنظیم و تعادل بازارهای کالایی هستند، اما در کشور ما تاکنون به بورس کالا آن‌طور که باید و شاید توجه نشده است. این اتفاق در حالی است که اعتماد به بورس کالا برای تعادل بازارهای کالایی نه تنها هزینه‌ها را به میزان قابل‌توجهی کاهش می‌دهد بلکه این اعتماد در بلندمدت چیزی جز حرکت به سمت اهداف ملی را به دنبال نخواهد داشت.


به گفته وی اگر دولت اجازه دهد که بورس کالا بر اساس رسالت اصلی‌اش یعنی رقابت آزاد عرضه و تقاضا فعالیت کند، حجم عرضه‌ها بیشتر شود و نرخ‌های دستوری برای همیشه از این بازار کنار رود، آن زمان است که بورس کالا شکوفا می‌شود و چهره‌ای بین‌المللی به خود می‌گیرد.


وی در پاسخ به این پرسش که آیا بورس کالا می‌تواند در زمان اجرای فاز دوم قانون هدفمندی یارانه‌ها به دولت کمک کند، گفت: قطعا، در کشورهای بزرگ دنیا بورس‌ها عصای دست دولت برای تنظیم بازارها هستند که دولت تدبیر و امید نیز می‌تواند از ظرفیت‌های بازار شفاف بورس در اجرای فاز دوم قانون هدفمندی استفاده کند. این کارشناس با اشاره به اینکه باید با اعتماد و حمایت از بورس کالا اهداف خود را در تنظیم و تعادل بازار کالاهای مختلف دنبال کرد، گفت: تدابیری باید اندیشیده شود تا همه تولیدکنندگان با رغبت به بورس کالا بیایند و در فضایی شفاف، رقابتی و بدون هرگونه دستکاری در قیمت‌ها و حجم عرضه و تقاضا به دادوستد محصولات بپردازند.


دیدگاهتان را بنویسید