148691

6 نکته در آمار جدید بانک مرکزی: افزایش 31 درصدی نقدینگی + متن کامل

به گزارش دنیای معدن به نقل از بانک مرکزی، جداول گزیده آمارهای اقتصادی مربوط به فصل زمستان 1398 منتشر شد.

نشریه الکترونیکی گزیده آمارهای اقتصادی حاوی جدیدترین اطلاعات و آمارهای اقتصادی (لینک) در بخش‌های پولی و بانکی، تراز پرداخت‌ها و بازار سرمایه است. این نشریه صرفاً به صورت الکترونیکی حاوی اطلاعات ماهانه توسط اداره بررسی‌ها و سیاست‌های اقتصادی بانک مرکزی منتشر می‌شود.

بخش پولی و بانکی (لینک) شامل خلاصه دارایی‌ها و بدهی‌های سیستم بانکی اعم از بانک مرکزی، بانک‌ها و موسسات اعتباری غیربانکی، بانک‌های تجاری، بانک‌های تخصصی و بانک‌های غیردولتی و موسسات اعتباری غیربانکی و نیز شامل ارقام عمده پولی و اعتباری و تسهیلات اعتباری بانک‌ها و موسسات اعتباری به تفکیک عقود اسلامی می‌شود.

در بخش تراز پرداخت‌ها (لینک) ، جداول موازنه پرداخت‌ها، صادرات غیرنفتی و واردات کشور، ارزش صادرات غیرنفتی، آمار بدهی‌های خارجی (تعهدات بالفعل) کشور و نیز متوسط ماهانه نرخ فروش دلار در بازارهای بین بانکی و آزاد ارائه شده است.

بخش بازار سرمایه (لینک) نیز شامل جداول شاخص‌های فعالیت بورس اوراق بهادار تهران وخلاصه وضعیت اوراق مشارکت است.

انتشار آمارهای اقتصادی بانک مرکزی بعد از 18 ماه | تورم هم منتشر می شود؟

به گزارش تسنیم، بانک مرکزی بعد از 18 ماه ممنوعیت از انتشار آمارهای اقتصادی امروز علاوه بر جزئیات رشد اقتصادی سال 98 گزیده آمارهای اقتصادی را منتشر کرد.

سانسور آمارهای اقتصادی بانک مرکزی احتمالاً بعد از آن پایان یافت که رئیس جمهور با استناد به آمار این بانک از مثبت شدن رشد اقتصادی خبر داد و تأکید کرد که رشد اقتصادی بدون نفت در سال 98 مثت 1.1 درصد شده است.

آقای روحانی درحالی از رشد مثبت اقتصادی آنهم با استناد به آمار بانک مرکزی خبر داده که از آذر 97 تا کنون بانک مرکزی با دستور ایشان از انتشار آمارهای اقتصادی منع شده است.

طی 18 ماه گذشته طبق دستور رئیس جمهور، مرجع آماری اعلام و انتشار آمارهای اقتصادی، مرکز آمار بوده و بانک مرکزی نباید به انتشار آمارهای اقتصادی می پرداخت البته این درحالی است که رئیس‌کل بانک مرکزی طی این مدت سعی داشته با انتشار چکیده‌ای از آمارهای این بانک در صفحه شخصی خود، مرجعیت آماری بانک مرکزی را حفظ کند.

البته باید دید که در آینده بانک مرکزی انتشار تورم ماهانه و دیگر شاخص های اقتصادی را هم از سر خواهد گرفت یا خیر؟!

بانک مرکزی با حکم شورای‌ عالی آمار بیش از 18 ماه است که نمی‌تواند آمارهای اقتصادی از جمله تورم و رشد اقتصادی و... را به‌عنوان مرجع آماری اعلام کند؛ علت آنهم شاید اختلاف آماری است که از گذشته تا امروز در انتشار آمارهای بانک مرکزی و مرکز آمار وجود داشته است.

اختلاف آماری بانک مرکزی و مرکز آمار در اوج بحران اقتصادی و رشد افسارگسیخته قیمت‌ها موجب شد تا رئیس جمهور وارد میدان شود و رسماً دستور منع انتشار آمارهای بانک مرکزی را صادر کند؛ در سال‌های اخیر بنا به تفاوت‌های شاخص‌های آمارگیری، آمارهای اقتصادی بانک مرکزی از وضعیت تورم و دیگر شاخص‌های اقتصادی مرتبط با زندگی مردم بالاتر از آمارهای مرکز آمار و نزدیک به واقعیت بود.

علت واقعی عدم انتشار آمار از سوی بانک مرکزی، مخالفت رئیس جمهور است؛ آقای روحانی آن‌طور که محمدباقر نوبخت می‌گوید از تناقض‌های آماری بین مرکز آمار و بانک مرکزی ناراحت است.

نوبخت می‌گوید: مرکز آمار ایران دقیقاً روز اول هر ماه آمار شاخص قیمت‌ها و تورم را منتشر می‌کند و بانک مرکزی نیز با تأخیر دوسه‌روزه آمار تورم را اعلام می‌نماید که در یک ماه دو عدد ارائه می‌شود که این تفاوت قابل ملاحظه است و به‌اصطلاح آماری بسیار معنی‌دار است. مطلع باشید که این بحث در دولت بارها مطرح شده و باعث ناراحتی رئیس جمهور هم شده است، در تیم اقتصادی تصمیم‌گیری شد که آمار نرخ تورم و رشد اقتصادی صرفاً از سوی مرکز آمار ایران تهیه و اعلام شود، که متفاوت با قانون نمی‌باشد.

این اظهارات در پنجاه و نهمین جلسه شورای‌عالی آمار که به‌ریاست محمد باقر نوبخت به‌منظور حذف موازی‌کاری در تولید و انتشار آمارهای رسمی شاخص‌های قیمت و حساب‌های ملی (مصوب کمیسیون تخصصی شورای‌عالی آمار) برگزار شده بود، اعلام شده است؛ محتویات این جلسه که از سوی مرکز آمار منتشر شده بیانگر پشت‌پرده دستور رئیس جمهور برای عدم انتشار آمار بانک مرکزی است.

بنابراین و طبق اعلام نوبخت، تهیه، تولید و انتشار آمارها، همه با مرکز آمار ایران است اما حساب‌های ملی را استثنائاً به‌دلیل این که بانک مرکزی سنوات پرسالی داشته، آن بانک تهیه کند و ادامه دهد و به مرکز ایران ارائه کند.

با وجود این، اما رئیس‌کل بانک مرکزی با انتشار چکیده‌ای از آمارهای اقتصادی بانک مرکزی در صفحه شخصی خود تلاش دارد مرجعیت آماری این بانک را با چنگ و دندان حفظ کند؛ این درحالی است که بانک مرکزی رسماً از انتشار این آمارها منع شده است و حال باید دید آقای روحانی اجازه نشر مجدد آمارهای اقتصادی را به بانک مرکزی میدهد یا خیر.

نقدینگی از 2400 هزار میلیارد تومان عبور کرد| افزایش 31 درصدی نقدینگی در سال 98

طبق برآوردهای بانک مرکزی در اسفند سال 98 نقدینگی کشور با افزایش 31.3 درصدی نسبت به مدت مشابه سال 97 به 24721.5 هزار میلیارد ریال رسیده است. در اسفند 98 سهم پول از نقدینگی 2400 هزار میلیارد تومانی، 4273 هزار میلیارد ریال با رشد 49.8 درصدی نسبت به سال 97 و سهم شبه پول 20448.5 هزار میلیارد ریال با رشد 28 درصدی است.

بدهی بانک‌ها به بانک مرکزی کم شد | بدهی دولت 4.4 درصد افزایش یافت

بررسی گزیده آمارهای اقتصادی منتشر شده از سوی بانک مرکزی نشان میدهد که در اسفند سال 98 بدهی بانک‌ها به بانک مرکزی 19.8 درصد نسبت به سال 97 کاهش یافته است. برهمین اساس بدهی بانک ها به بانک مرکزی از 1381.7 هزار میلیارد ریال در سال 97 به 1107.5 هزار میلیارد ریال در سال 98 کاهش یافته است.

این درحالی است که اسفند 98 بدهی بخش دولتی به بانک مرکزی نسبت به سال 97 افزایش 4.4 درصدی داشته و به 1000.3 هزار میلیارد ریال رسیده است. بدهی دولت به بانک مرکزی در سال 97 معادل 958.2 هزار میلیارد ریال اعلام شده بود.

ریز دارایی‌ها و بدهی‌های سیستم بانکی | دارایی‌های خارجی بانک مرکزی رشد کرد

طبق آمارهای منتشر شده از سوی بانک مرکزی، میزان دارایی‌های خارجی بانک مرکزی در پایان سال 98 به 5470.2 هزار میلیارد ریال رسید که نسبت به پایان سال ماقبل 17.6 درصد افزایش نشان می‌دهد.

این گزارش حاکی است، میزان دارایی‌های خارجی در این بخش با 37.5 درصد رشد نسبت به مدت مشابه سال ماقبل به 6215.8 هزار میلیارد ریال رسیده و حجم اسکناس و مسکوک نیز با رشد 1.8 درصدی، 90 هزار میلیارد ریال است.

سپرده بانک‌ها و موسسات اعتباری غیربانکی نزد بانک مرکزی با 39.7 درصد افزایش به 2823.8 هزار میلیارد ریال رسید. همچنین بدهی بانک‌ها و موسسات اعتباری غیربانکی به بانک مرکزی نیز در دوره پایان سال 98 با 19.8 درصد کاهش به 1107.5 هزار میلیارد ریال رسیده است.

خلاصه دارایی‌ها و بدهی‌های بانک‌های تجاری: میزان دارایی‌های خارجی بانک‌های تجاری کشور در پایان سال گذشته 769.9 هزار میلیارد ریال است که نسبت به مدت مشابه سال پیش از آن 34.3 درصد رشد نشان می‌دهد. سپرده بانک‌های تجاری نزد بانک مرکزی نیز 553.3 هزار میلیارد ریال بوده که 26 درصد افزایش یافته است.

جمع کل دارایی‌های بانک‌های تجاری در دوره مورد بررسی، 8013.9 هزار میلیارد ریال بوده که به نسبت پایان سال 97 دارای 26.8 درصد رشد است و میزان بدهی بانک‌های تجاری به بانک مرکزی در پایان اسفند 98 به 43.4 هزار میلیارد ریال رسیده که 48.6 درصد نسبت به مدت مشابه سال ماقبل افزایش داشته است.

وضعیت دارایی‌ها و بدهی‌های بانک‌های تخصصی: بر پایه این گزارش، میزان دارایی‌های خارجی بانک‌های تخصصی در پایان سال گذشته 1839.8 هزار میلیارد ریال است که نسبت به دوره مشابه سال ماقبل 65.2 درصد رشد یافته است. جمع کل دارایی‌های بانک‌های تخصصی در این دوره رقم 8233.5 هزار میلیارد ریال است که 32.2 درصد رشد دارد. همچنین میزان بدهی بانک‌های تخصصی به بانک مرکزی 454.3 هزار میلیارد ریال است که معادل 4.9 درصد نسبت به پایان سال 96 کاهش داشته است.

دیدگاهتان را بنویسید