140305

توسعه معادن کرمان گرفتار در چنبره استعلام

دنیای معدن - فعالان معدنی در استان کرمان که به بهشت معادن ایران معروف است این روزها در سایه سنگین استعلامات دستگاه های مرتبط امکان توسعه و اکتشافات معدنی از آنان تا اندازه ای گرفته شده و این در حالی است که در شرایط کنونی نگاه غالب تصمیم گیران کلان اقتصادی کشور بر پاشنه جایگزینی درآمدهای معدنی بجای نفت می چرخد.

به گزارش دنیای معدن، استان کرمان با ذخایر بی شمار معدنی ظرفیت بسیار مطلوبی در افزایش اشتغالزایی و جذب ثروت دارد لذا باید موانع موجود برای واگذاری و توسعه معادن این استان را شناسایی و یک ساز و کار دقیق، برای بهره برداری از معادن ایجاد کرد.

نقشه راه و برنامه توسعه کرمان با صنایع و معادن غنی این استان گره خورده و در این راستا صنایع معدنی با تاثیرات اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی می توانند ضامن پیشرفت همه جانبه استان کرمان در آینده باشند.

هرچند معادن نقشی بزرگ در توسعه ایفا می کنند اما اصول و ملاحظات اقتصادی، زیست محیطی، منابع طبیعی و اجتماعی باید در این بخش برای رسیدن به توسعه پایدار به طور همزمان مورد توجه قرار گیرد تا استانی از هر نظر آباد داشته باشیم.

توسعه معادن استان کرمان طی سال های گذشته با انجام فعالیت های اکتشافی در پهنه های معدنی آغاز شد اما بر اساس قانون برای جلوگیری از جنبه های مخرب معادن باید مجوز و اظهار نظر دستگاه های متولی از جمله ادارات کل حفاظت محیط زیست، میراث فرهنگی و منابع طبیعی برای بهره برداری اتخاذ شود که فعالیت معدنی با کمترین آسیبی انجام شود.

در این زمینه مسئولان و متولیان معتقدند که برخی از پهنه های معدنی ثبت شده در استان کرمان با مناطق حساس، زیست محیطی، منابع طبیعی و مسکونی در تعارض هستند که جلوی واگذاری و بهره برداری از این پهنه ها گرفته شده است.

امکان فعالیت در ۹۵درصد محدوده های معدنی کرمان میسر نیست

رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان کرمان با بیان اینکه واگذاری معادن و پهنه های معدنی باید از طریق استعلام از دستگاه های متولی چون محیط زیست، منابع طبیعی و میراث فرهنگی انجام شود گفت: اکنون به علت مخالفت این دستگاه ها امکان فعالیت معدنی در بیش از ۹۵ درصد مدوده های معدنی مزایده ای استان میسر نیست.

مهدی حسینی نژاد با اشاره به پنجمین نشست شورای معادن استان و تاکید استاندار کرمان برای فعال نمودن معادن و پهنه های معدنی گفت: بسیاری از محدوده های معدنی که اینک در اختیار سازمان صنعت، معدن و تجارت قرار دارد، باید از طریق مزایده و استعلامات از دستگاه های متولی واگذار شود.

وی با بیان این مطلب که بیش از ۴۰۰ محدوده معدنی آماده واگذاری از طریق مزایده است، تاکید استاندار کرمان برای تعیین تکلیف این محدوده ها توسط دستگاه های متولی از جمله محیط زیست، منابع طبیعی و میراث فرهنگی بوده است.

دبیر شورای معادن استان کرمان گفت: دستگاه های استعلام شونده باید به استناد ماده ۲۴ قانون معادن ظرف مدت سه ماه (تصویب این قانون از سال ۹۰ اتفاق افتاد) محدوده های مربوط به خودشان را مشخص می کردند که این امر تاکنون عملیاتی نشده است.

وی ادامه داد: بنا به تاکید استاندار کرمان فعالیت های معدنی در قالب پهنه های اکتشافی و بزرگ انجام شود که سیاست کلان کشور برای جایگزینی معادن به جای نفت را در استان معدنی کرمان، به سرعت اجرا کنیم.

حسینی نژاد با بیان اینکه بحث اکتشافات معدنی از طریق محدوده های اکتشافی بزرگ یکی از سیاست های استان کرمان بود که در سال ۹۳ آغاز و پس از آن ملی شد گفت: در این راستا بیش از ۴۷ هزار کیلومتر از مساحت استان در قالب ۲۵ پهنه معدنی تعریف و فعالیت اکتشافی از این زمان آغاز شد.

وی افزود: خوشبختانه بانک اطلاعاتی بسیار غنی از اکتشافات معدنی استان کرمان بر اساس این سیاست ایجاد شده و در جهت تکمیل آن گام برداشتیم و شرکت های بزرگ معدنی استان از جمله مس، گل گهر، میدکو و کوثر در این زمینه به ما کمک کردند.

رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان کرمان تصریح کرد: بر اساس آخرین نتایج، ۲۵۰ کیلومتر برای اکتشافات تکمیلی هر محدوده معدنی در اختیار این شرکت ها قرار گرفت و سازمان صنعت، معدن و تجارت استان کرمان مابقی پهنه ها را به افراد توانمند برای اکتشافات معدنی واگذار می کند.

برخی پهنه های معدنی کرمان، مناطق حساس را در برمی گیرند

مدیرکل حفاظت محیط زیست استان کرمان با بیان اینکه برخی محدوده های معدنی در مقیاس بزرگ استان کرمان با قوانین ابلاغ شده همخوانی ندارند گفت: بعضی از این پهنه ها بیش از ۴۰ کیلومتر مربع وسعت دارند که مناطق مسکونی، محدوده های حساس و حفاظت شده را در بر می گیرند.

مرجان شاکری افزود: بر اساس قانون محدوده های معدنی برای دریافت مجوز محیط زیست در صورتی که استفاده از ناریه نداشته باشد ۵۰۰ متر و اگر استفاده از ناریه داشته باشد ۸۰۰ متر باید از مناطق مسکونی و نقاط حساس از جمله چاه های آب شرب، قنوات، سفره های آب زیرزمینی فاصله داشته باشند که تمامی اینها معارضات توسعه پهنه های معدنی استان کرمان است.

وی عنوان کرد: اجازه واگذاری محدوده های معدنی در تداخل با مناطق حفاظت شده تحت مدیریت اداره کل حفاظت محیط زیست استان کرمان قانونی نیست زیرا این اداره کل طبق قانون که ابلاغ شده در مناطق معارض با منطقه مسکونی و یا مراکز حساس نیز اظهار نظر می کند.

مدیرکل حفاظت محیط زیست استان کرمان با تاکید بر اینکه در این زمینه اظهار نظر در مورد واگذاری معادن و پهنه های معدنی به اداره کل حفاظت محیط زیست واگذار شده است ادامه داد: این امر موجب شده در برخی نقاط تقاضای اصلاح محدوده شود.

وی گفت: اصلاح محدوده ها باید توسط وزارت صنعت، معدن و تجارت و در شورای عالی معادن کشور بررسی شود و این امر نیز موجب تعارض می شود.

شاکری اظهار داشت: تمامی مناطق زیست محیطی تحت مدیریت اداره کل حفاظت محیط زیست استان کرمان ثبت شده و محدوده های آن موجود است.

افزون بر ۶۰ درصد پهنه های معدنی کرمان در عرصه های منابع طبیعی قرار دارند

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان کرمان گفت: بیش از ۶۰ درصد پهنه های معدنی اعلام شده برای واگذاری از سوی سازمان صنعت، معدن و تجارت استان کرمان، در مناطق جنگلی، گیاهان ممنوعه، حوزه آبخیز، اراضی کشاورزی و باغات مردم قرار دارد که با آن مخالفت می شود.

مهدی رجبی زاده افزود: با واگذاری معدن در مابقی پهنه های معدنی استان کرمان و در نقاطی مشمول معارضات منابع طبیعی نیستند، موافقت می شود و وزارت صنعت، معدن و تجارت می تواند پروانه اکتشاف و بهره برداری در این مناطق را صادر کند.

وی تصریح کرد: بالغ بر ۸۰ درصد مساحت استان کرمان به عنوان عرصه معدنی ثبت شده و طبیعی است که بخشی از آن در عرصه های منابع طبیعی قرار گیرد.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان کرمان گفت: بر اساس قانون واگذاری معادن مزایده ای سازمان صنعت، معدن و تجارت از منابع طبیعی استعلام می گیرد که ظرف ۲ ماه باید مخالفت یا موافقت ما اعلام شود.

وی ادامه داد: بر اساس ضوابط اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان کرمان واگذاری معدن در نقاط مشمول معارضات منابع طبیعی مخالفت می شود.

گرچه واگذاری پهنه های معدنی در نقاطی از استان کرمان جنبه های مخربی به همراه دارد که باید از مرحله واگذاری جلوی آن گرفته شود اما با وجود پهنه های معدنی غنی، این استان همچنان ظرفیت فراوانی برای صدور پروانه های اکتشاف و بهره برداری دارد که در صورت واگذاری و همکاری دستگاه های متولی ضمن افزایش سرانه اشتغالزایی، زمینه توسعه همه جانبه و متوازن استان را فراهم می کند.

بر این اساس، ارگان های متولی از جمله محیط زیست، منابع طبیعی و میراث فرهنگی با مشخص کردن خط قرمزها و محدوه های قابل معدن کاری استان و ایجاد یک ساز و کار جدید برای کوتاهتر کردن زمان استعلامات، می توانند روند اعطای مجوزها، را تسهیل کنند.

گزارش : حامد سالاری

دیدگاهتان را بنویسید