137157

توقف صادرات مس صحت ندارد

دنیای معدن - به گفته «محمدرضا بنی اسدی راد» مدیرعامل شرکت ملی صنایع مس ایرن اخبار منتشر شده درخصوص توقف صادرات شرکت مس به هیچ عنوان صحت ندارد و صادرات این شرکت متوقف نشده است. در ادامه گفت وگوی پایگاه خبری ماین نیوز با مدیرعامل شرکت مس را بخوانید.

درباره آخرین وضعیت شرکت ملی صنایع مس ایران در نیمه نخست سال جاری در حوزه های مختلف توضیح دهید.

شرکت ملی صنایع مس ایران در شش ماهه نخست سال جاری وضعیت بسیار مناسب داشت. در تولید بالای 10 درصد برنامه در همه زمینه ها هستیم. هدف گذاری شده است تا بتوانیم به بهترین شکل ممکن نیاز بازار داخلی را تأمین کنیم و هیچ نگرانی در بازار داخلی ایجاد نشود و مازاد بر نیاز بازار داخل را صادر می کنیم. تاکنون نیز در سال جاری این هدف محقق شده است؛ یعنی ابتدا قرار بود از کل تولید شرکت مس 60درصد به بازار داخلی و 40درصد به صادرات اختصاص یابد که این نسبت تاکنون رعایت شده است. برای نیمه دوم امسال یک پکیج صادراتی داریم و همچنین به صورت هفتگی 3000 تن کاتد را به همراه 1000 تن مفتول به بازار داخلی تزریق می کنیم.

بنابراین خبری که اخیراً منتشر شد مبنی بر توقف صادرات مس صحت ندارد.

به هیچ عنوان این خبر صحت ندارد و صادرات شرکت مس متوقف نشده است. صرفاً محصولات جانبی را صادر نخواهیم کرد و فقط به بازار داخلی عرضه می کنیم. در نیمه نخست امسال حدود 115 هزار تن تولید کاتد داشتیم که در پایان سال تولید کاتد به حدود 230 هزار تن خواهد رسید. از این رقم حدود 140 هزار تن کاتد به همراه مفتول به بازار داخلی عرضه خواهد شد و مابقی به صادرات اختصاص خواهد یافت. تاکنون نیز در سال جاری حدود 40 هزار تن کاتد صادر کرده ایم و تا پایان سال حداقل 70 هزار تن دیگر کاتد صادر خواهیم کرد. با وجودی که باید برای تأمین نیاز بازار داخلی حدود 105 هزار تن عرضه داشته باشیم اما ما این رقم را 125 هزار تن تعیین کردیم که جای هیچ گونه نگرانی وجود نداشته باشد. در زمینه صادرات هم هیچ مشکلی نداریم.


هیچ نگرانی از بابت صادرات نداریم و وضعیت تولید، معادن و پیمانکاران هم بسیار مطلوب است. سال قبل حدود 296 هزار تن مس محتوی تولید داشتیم که این رقم امسال به 310 تا 315 هزار تن خواهد رسید

عمده صادرات شرکت مس به کدام بازارها انجام می شود؟

ترکیه، اروپا و چین. باید بگویم که تحریم هیچ تأثیر و مشکلی برای صادرات ایجاد نکرده است. فرق تحریم های جدید با تحریم های قبلی این است که تحریم های قبلی تحریم های سازمان ملل بودند؛ اما تحریم های جدید تحریم آمریکا هستند و بنابراین مسیر اتحادیه اروپا و سایر کشورها باز است. راه های مختلفی برای صادرات وجود دارد و اگر هم بسته حمایتی اروپا مطرح شود اوضاع بهتر هم خواهد شد. هیچ نگرانی از بابت صادرات نداریم و وضعیت تولید، معادن و پیمانکاران هم بسیار مطلوب است. سال قبل حدود 296 هزار تن مس محتوی تولید داشتیم که این رقم امسال به 310 تا 315 هزار تن خواهد رسید.

وضعیت همکاری شرکت مس با شرکت اتوتک به کجا رسید؟

خوشبختانه همه تجهیزات اصلی سفارش داده شده به اتوتک برای احداث دو کارخانه اسید سولفوریک به ایران آمده است. تا دو ماه دیگر هم کار تمام و نصب انجام خواهد شد. این دو کارخانه هر یک به ظرفیت 600 هزار تن یکی در سرچشمه و دیگری در خاتون آباد در حال احداث هستند. کارخانه اسید سرچشمه تا پایان آذرماه راه اندازی و در دی ماه وارد مدار می شود. در مورد پروژه خاتون آباد فشار زمانی برای راه اندازی سریع کارخانه وجود ندارد؛ چراکه در سال جدید قرار است ظرفیت ذوب آن از 80 به 120 هزار تن افزایش یابد و تجهیزات آن هم تأمین شده است. به همین علت حدود 4 ماه ابتدایی سال توقف وجود خواهد داشت؛ بنابراین با این اوصاف محدودیت زمانی برای راه اندازی کارخانه اسید خاتون آباد نداریم و پیشرفت این کارخانه هم هم اکنون بالغ بر 76 درصد است و در سال آینده به بهره برداری خواهد رسید.

مشکل پروژه فلش برطرف شد؟

فلش در حال حاضر با راندمان 93 درصد در حال کار است، یعنی از 68 درصد در زمان شروع به 93 درصد رسیده است. همه مشکلات آن حل شده است. کارخانه اسید راه بیفتد با ظرفیت بالاتر می تواند کار کند.

وضعیت طرح های توسعه ای دیگر؟

پیشرفت معدن دره آلو حدود 50 درصد است و تا پایان سال آینده وارد مدار تولید خواهد شد، 100 هزار تن کنسانتره و 25 هزار تن کاتد. در نیمه نخست امسال حدود 700 میلیارد تومان در طرح های توسعه ای هزینه کردیم و پیش بینی می شود این رقم تا آخر سال به بیش از 1400 میلیارد تومان برسد. در شرکت مس آینده بسیار عالی داریم. تحریم ها تأثیر خاصی روی دسترسی ما به تکنولوژی نخواهد گذاشت. تجهیزات موردنیاز طرح های توسعه وارد شده است و تنها بخش ساخت در ایران باقی مانده است. برای مقابله با تحریم ها تولید با تمام توان، توسعه پرقدرت و بومی سازی هرچه بیشتر را در دستورکار قرار داده ایم.
متولی بومی سازی در چارت جدید شرکت مشخص شده است و به سمت داخلی سازی و بومی سازی و استفاده از شرکت های دانش بنیان خواهیم رفت. به شرکت خدمات بازرگانی که در سال 800 میلیارد تومان قطعه می خرد و همچنین مجتمع ها بخشنامه بومی سازی ابلاغ شده است. در زمینه مواد شیمیایی که از خارج خرید می کنیم هم تفاهم نامه ای به منظور داخلی سازی این مواد امضا شده است. سالانه حدود 12 میلیون یورو از خارج مواد شیمیایی موردنیاز را خریداری می کنیم که اگر بتوانیم آنها را داخلی سازی کنیم اتفاق مهمی خواهد بود.
وضعیت حمل ونقل مواد معدنی در شرکت چطور است؟
طی چهار سال آینده 200 میلیون تن حمل ونقل خاک در شرکت تبدیل به 400 میلیون تن می شود، یعنی عملاً میزان حمل ونقل ما دو برابر می شود و به ماشین آلات بیشتری نیاز خواهیم داشت. در همین راستا هم قرار است یک مجموعه ماشین سازی را در منطقه احداث کنیم.

پروژه انتقال آب خلیج فارس به کجا رسید؟

پایدار کردن آب در صنعت مس بسیار مهم است. برای اینکه بتوانیم آب موردنیاز طرح های توسعه را با روند فعلی خشک سالی تأمین کنیم، بهترین کار احداث خط انتقال آب خلیج فارس به سرچشمه بود که سهم ما از این پروژه 40 میلیون مترمکعب است. البته 30 درصد هزینه های پروژه هم بر عهده شرکت مس است. پیش بینی ما این است که تا پایان 98 آب به سیرجان برسد و در سال 99 هم آب به سرچشمه برسد. در زمینه تأمین منابع مالی موردنیاز این پروژه مشکلاتی وجود داشت که قرار است پیش خرید آب از آنها داشته باشیم تا در تأمین منابع مالی کمک کنیم چراکه فاینانس های این پروژه هم مشکل دار شده است. اینکه آب پایدار در سال 1399 به ما برسد قطعی است. در آذربایجان هم هم اکنون از سد اهر آب گرفته می شود. سد حاجی لر چای هم اگر آبگیری شود، از این سد تا کارخانه سونگون 46 کیلومتر خط است که با دو ایستگاه پمپاژ آب منتقل خواهد شد. تا پایان امسال این پروژه انتقال آب هم وارد مدار خواهد شد. اگر این سد آبگیری شود حدود 10 میلیون مترمعکب ظرفیت خواهد شد و بنابراین برای سال آینده نگرانی ما از بابت تأمین آب پایدار موردنیاز صنعت مس برطرف می شود. با وجود سد اهر و سد حاجی لر چای حتی امکان اجرای کنسانتره شماره 3 سونگون هم وجود دارد که در حال برنامه ریزی برای آن هستیم.

استقلال شرکت های زیرمجموعه شرکت به کجا رسید؟

طرح تبدیل شرکت ملی صنایع مس ایران به هلدینگ مس و تبدیل شدن دو شرکت کرمان و یک شرکت آذربایجان به شرکت های مستقل را به بورس بردیم و در صورت موافقت در سال آینده عملیاتی خواهد شد. هلدینگ مس عملاً فقط سهامداری خواهد کرد و سه شرکت عملیاتی نیز خواهد داشت.

دیدگاهتان را بنویسید