136122

طرح‌های رقبای منطقه‌ای ایران برای افزایش تولید فولاد

دنیای معدن - یکی از مشکلات در کشور ما نبود هماهنگی لازم میان بخش‌های مختلف و عدم توجه به اولویت‌ها در برنامه‌ریزی‌های اقتصادی است که نمونه بارز آن را در تصمیم برای صادرات گاز به عمان می‌بینیم. کیوان جعفری طهرانی با اشاره به سهم مشخص ایران در بازار محصولات معدن و صنایع معدنی و شرایط جدید حاصل از بازگشت تحریم‌ها گفت: در این شرایط سایر رقبا دست روی دست نخواهند گذاشت و بیکار نخواهند ماند. بر این اساس، از دست رفتن سهم ایران در بازار‌های صادراتی موضوعی جدی است.

کارشناس حوزه معدن و فولاد افزود: هرچند فارغ از مساله تحریم‌ها، صادرات ۱۵ الی ۲۰ میلیون تنی فولاد در افق ۱۴۰۴ (سال ۲۰۲۵ میلادی) را در برنامه داریم اما نباید فراموش کنیم کشورهای آسیای غربی به‌ویژه هندوستان و کشورهای خاورمیانه و شمال آفریقا به‌ویژه شیخ نشین‌های خلیج فارس طرح‌های جامع فولاد و آلومینیوم را در برنامه دارند و نباید از آنها غافل شد.

وی اضافه کرد: ابرپروژه طرح جامع فولاد هندوستان با تولید ۲۲۰ میلیون تن در افق ۲۰۲۵ و ۳۰۰ میلیون تن در افق ۲۰۳۱، طرح جامع فولاد ۱۵ میلیون تنی عربستان در افق ۲۰۳۰ که با بازنگری در آن به ۲۰ میلیون تن افزایش می‌یابد، طرح جامع فولاد قطر هرچند عدد آن قابل توجه نیست، بحرین در طرح جامع تولید آلومینیوم، مصر در طرح جامع فولاد ۱۵میلیون تنی، برنامه‌های امارات متحده عربی در تولید فولاد و همچنین طرح توسعه تولید آلومینیوم این کشور از ۵/ ۱ میلیون تن فعلی به ۶ میلیون تن در افق ۲۰۲۵ جهت تبدیل این کشور به بزرگ‌ترین‌ تولید‌کننده شمش آلومینیوم جهان و همچنین طرح جامع فولاد از سوی سلطان‌نشین عمان، از جمله این طرح‌ها و پروژه‌هاست که هر یک رقیبی برای صنعت فولاد و آلومینیوم کشور به‌حساب می‌آیند. این استاد دانشگاه با اشاره به علاقه‌مندی شرکت‌های خارجی برای سرمایه‌گذاری در بخش فولاد عمان، معضل بزرگ پیشبرد این هدف را عدم برخورداری از گاز طبیعی برشمرد و گفت:

این کشور با طرح انتقال خط لوله گاز از ایران در عمق یک کیلومتری زیر دریا به بندر صحار، به دنبال تحقق هدف یاد شده است. جعفری طهرانی افزود: هرچند ایران در این طرح به دنبال درآمدزایی از طریق فروش گاز است اما فراموش نکنیم که این پروژه همچون «شمشیر دولبه» عمل خواهد کرد؛

زیرا به محض دستیابی عمان به گاز طبیعی، می‌تواند به توسعه کارخانجات فولادی خود پرداخته و برنامه تولید ۲۶ میلیون تن فولاد در افق ۲۰۳۰ را عملی کند. وی گفت: نداشتن افق تصمیم‌گیری مناسب برای بکارگیری راه حل یک مساله و اخذ تصمیم‌های مقطعی، یکی از ضعف‌های اساسی تصمیم‌سازی در کشورمان است که در این زمینه خاص، صادرات گاز به عمان مشابه وضع عوارض صادراتی روی مواد معدنی خام، با از دست رفتن بازارهای صادراتی صنایع بالا دستی معدنی و فولاد سازان کشورمان همراه خواهد شد. کارشناس حوزه معدن و فولاد گفت: با توجه به مسائل یاد شده، به نظر می‌رسد صادرات ۱۰ تا ۱۱ میلیون تنی فولاد در افق ۱۴۰۴ به واقعیت نزدیک تر باشد.

دیدگاهتان را بنویسید