136019

مس سرچشمه نوعی از معادن پورفیری است/طرح برداشت ۸۲۰ میلیون تنی ذخیره زمین شناسی برای ۲۸ سال آغاز گردید

دنیای معدن - محمد رضا کارگر گفت: معدن مس سرچشمه بزرگ ترین معدن مس پورفیری خاورمیانه است که در اوایل ۱۳۵۰ شمسی و بر اساس طرح شرکت آمریکایی آناکوندا تنها ۲۹۸ میلیون تن ذخیره ماده معدنی داشت که امروز ۱میلیارد و ۳۰۰ میلیون تن خاک استخراج و مقدار ۵۵۰ میلیون تن ماده معدنی داد ، از اوایل ۲۰۱۸ طرح برداشت ۸۲۰ میلیون تنی ذخیره زمین شناسی معدن برای ۲۸ سال دیگر آغاز شده است.

معدن مس سرچشمه بزرگ ترین معدن مس پورفیری خاورمیانه است که از این معدن تا به امروز 1میلیارد و 300 میلیون تن خاک استخراج و مقدار 550 میلیون تن ماده معدنی با عیار 0.88صدم درصد به کارخانه تغلیظ ارسال شده است.

72میلیون تن خاک اکسیدی هم با عیار 0.53صدم درصد روی هیپ های لیچینگ فرستاده شده که فرایند بازیابیش با تغلیظ کاملاً متفاوت است و 690میلیون تن هم باطله بوده است.

در طرح اولیه معدن مس سرچشمه که آمریکایی ها و شرکت آناکوندا ارائه داد کل ماده معدنی در حدود 298میلیون تن در نظر گرفته شد و به همان میزان هم باطله برداری باید انجام می شد.

در حال حاضر استخراج از معدن مس سرچشمه وارد دهه پنجم عمر خود شده است و طی این مدت با بررسی های جدید اکتشافی مدام بر میزان ذخایر آن افزوده شده است.

این معدن در اوایل 1350 شمسی و بر اساس طرح شرکت آمریکایی آناکوندا تنها 298 میلیون تن ذخیره ماده معدنی داشت ، که از اوایل 2018 طرح برداشت 820 میلیون تنی ذخیره زمین شناسی معدن برای 28 سال دیگر آغاز شده است.

«محمدرضا کارگر دیانتی» مدیر معدن مس سرچشمه در گفتگو با راه آرمان در خصوص توسعه این معدن با توجه به فشارهای اقتصادی تازه نفس ، گفت : از اوایل سال 1380 با شروع طرح توسعه ای معدن و همچنین احداث کارخانه های جدید تغلیظ باید به ذخیره بیشتری دست پیدا می کردیم ، بنابراین تصمیم گرفته شد تا قبل از این که طرح اولیه آناکوندا تمام بشود ظرفیت معدن را بالا ببریم تا در آینده مشکلی برای ارسال سولفور به کارخانه وجود نداشته باشد.

وی در خصوص ادامه طرح توسعه اذعان کرد : این طرح طی دو دهه گذشته با توجه به شرایط مالی شرکت و قیمت های جهانی مس آغاز شده است و در طول دو دهه گذشته هیچ گاه متوقف نگردیده است.

کارگر با بیان این مطلب که معدن مس سرچشمه از نوع پورفیری است ، ادامه داد : برای اجرایی شدن طرح گسترش معدن، به دلیل پورفیری بودن ، یعنی معدن باید از بالا شروع به باز شدن کند و باطله ها و روباره ها را کنار زده و به رگه های اصلی برسد لذا در طرح قبلی میزان باطله ها نسبت به میزان ماده معدنی یک به 100 بود که باید بیشتر شود ، به بیان د ساده تر باید باطله بیشتری برداشته شود تا سولفور بیشتری استخراج و به کارخانه ارسال شود.

مدیر معدن مس سرچشمه به خواص مس پور فیری اشاره کرد و گفت : یکی از خواص معادن مس پورفیری این است که عیار زون آن ها از بالا به پایین کاهش میابد؛ یعنی ما در ابتدا خاک استخراجی با عیارهای 1 یا حتی بیشتر هم داشتیم اما الآن به مقدار 0.88صدم درصد رسیده ایم و در حال حاضر برنامه ما در طرح جدید استخراج خاک با میانگین عیار 0.64صدم درصد است و در سال های آینده به متوسط عیار باقی مانده معدن که تقریباً 0.58 صدم درصد هست هم می رسد.

وی ادامه داد : درواقع، با عمیق شدن معدن شرایط از همه لحاظ برای استخراج خاک سخت تر می شود، ازنظر هزینه، سختی سنگ در لایه های زیرین و مینرال اما میزان استخراج خاک و باطله ما با عیار پایین تر، بیشتر می شود.

کارگر به میزان مس ذخیره شده اشاره و تاکید کرد : ذخیره قابل دسترسی که برای برداشت داریم با عیار حد 0.25صدم درصد 820 میلیون تن است که عیار 0.58صدم درصد را به ما جهت استخراج می دهد و با عیار حد 0.2 تقریباً 1 میلیارد تن ذخیره داریم که عیار 0.52صدم درصد را جهت استخراج به ما می دهد، این طرح از اول سال 2018 میلادی در معدن مس سرچشمه شروع شده است که تقریباً 28 سال هم به طول می انجامد.

مدیر مجتمع مس سرچشمه در پایان خاطر نشان کرد : در معدن اصولاً اعلام ذخیره بر اساس« عیار حد » صورت می گیرد ، عیار حد، عیاری است که خاک با عیار کمتر از آن باطله محسوب می شود و باید دور ریخته شود لذا چشم انداز 5 ساله آینده ما تقریباً استخراج 150میلیون تن ماده معدنی با عیار 0.62صدم درصد است که با توجه به خوراک کارخانه تغلیظ که سالی 30 میلیون تن خاک است در نظر گرفته شده است.

دیدگاهتان را بنویسید